Fælles praksis
Fælles Praksis er betegnelsen for den samlede socialpædagogiske indsats på Kofoedsminde. Indsatsen omfatter vores værdigrundlag, vores tilgange og de metoder og værktøjer, vi har udviklet til praksis. Værdier, tilgange, metoder og værktøjer blev indkredset og beskrevet. Det resulterede i:
- Vores værdigrundlag, som står i ”Værdigrundlag for medarbejdernes tilgang og praksis på Kofoedsminde”
- ”Tilgang og Praksis på Kofoedsminde”
Begge dokumenter er udtryk for arbejdsgruppens udviklingsarbejde og indeholder de første beskrivelser af den fælles pædagogiske praksis. Dokumentet ”Fælles Praksis 2.0” den nyeste version, som kort beskriver de tilgange og metoder alle nye medarbejdere bliver introduceret for og uddannet i. Fælles Praksis på Kofoedsminde hviler på 3 overordnet tilgange:
Beboerens ressourcer er nøglen til udvikling
Beboere, som har levet store dele af deres liv i institutionsmiljøer, kommer til Kofoedsminde med en formel og skriftlig historik, der har fokus på beboerens begrænsninger og risici. Vores opgave er at øge beboerens mestring af eget liv.
Vi arbejder med at se hele personen og fokusere på mulige ressourcer, som nye veje til øget glæde og mestring af eget liv. Alle mennesker rummer ressourcer og de er nøglen til personlig udvikling hos den enkelte.
Vi er gode til at se de problemer, som vi tumler med i hverdagen. Derfor vil vi gøre os umage for at bringe beboerens positive ressourcer i spil i alle dele af den sociale indsats. Hvis vi skal hjælpe mennesker med at udvikle sig, må vi se på hvad der er at bygge på.
Vores fokus er på ressourcer, muligheder og kompetencer, uden at blive blind for eksisterende problematikker.
”… evnen til at møde et andet menneske åbent, nysgerrigt og respektfuldt er nøglen til at skabe resultater…”
Det er veldokumenteret, at en praksis, der tydeligt inddrager beboeren omkring planlægning, mål og beslutninger, har meget positive følgevirkninger. En af dem er, at beboeren bedre kan mestre sin aggression og frustration. Det skaber også en fælles ramme omkring samarbejdet i hverdagen, som giver beboeren et klart medansvar.
Derfor bygger vi vores Fælles Praksis på et samarbejde med beboeren, hvor netop samarbejdet omkring platform, BUS, tryghedsplaner og delmål er det centrale. Vi ønsker at skabe en kultur, hvor beboeren har mest mulig oplevelse af reel indflydelse. Samarbejdet er afgørende for beboerens motivation i arbejdet med egenfortælling og mestring af livet. Derfor ønsker vi at skabe rutiner og målbarhed i forhold til samarbejdet.
Vi er samtidig opmærksomme på, at samarbejdet i hverdagen ikke må reduceres til at udfylde skemaer, men handler om at opbygge relationer og at finde veje til kontakt og gensidige forpligtelser.
At finde ressourcer gennem fortællingerne.
I Fælles Praksis arbejder vi med fortællinger, der bygger på beboerens ressourcer og det, der virker. En god fortælling hjælper med at styrke det sociale og relationen, og kan hjælpe os med at få øje på en bevægelse i en positiv retning for beboeren. Det kan hjælpe beboeren med at styrke nye identitetsfortællinger om, hvem de er.
Det er vigtigt at lytte og høre fortællingernes nuancer, og få øje på om det altid er sådan, eller om der også er andre og nye fortællinger, som kan bringe os videre fra en fastlåst fortælling der ikke mere bevæger beboerens liv i den rigtige retning. På den måde hjælper vi nye fortællinger på vej, henimod det beboeren kan være stolt af, hen mod intentionen.
Med det mener vi, at vi giver fortællingerne liv ved at arbejde med dem, så fortællingerne giver ny og bedre mening. En fortælling er bare en af mange mulige, og når vi har et problem vi taler om, er det fordi vi har en idé om og nogle erfaringer for at det godt kan være anderledes. Det giver anledning til at finde alternative fortællinger der kan være mere hjælpsomme.
Uddannelsen
Fælles Praksis bygger på pædagogik med dokumenteret eller erfaret virkning. Samtidig er det en pædagogik med et værdigrundlag. Afdelingerne uddanner sig til Fælles Praksis over et år gennem kurser på personalemøderne. Mellem kurserne har medarbejderne konkrete praksisopgaver, som de arbejder med på afdelingen.
Fælles Praksis er også ved at opbygge et system af mere uddannelse, der trækker på eksterne kræfter. Vi sætter uddannelsen i forbindelse med den supervision, som afdelingerne bruger eksterne supervisorer til.
Vil du høre mere om Fælles Praksis?
Vi fortæller gerne om vores erfaringer med at udvikle og drive Fælles Praksis til dig, der er optaget af en bestemt del - eksempelvis Beboer Udviklingssamtalerne, og til dig, der vil høre om hele pakken. Vi kan tilbyde:
- Kontakt til medarbejdere eller ledere med Fælles Praksis-erfaring
- Kontakt til konsulenter og faglig chef om erfaringer med at udvikle, undervise og følge op på Fælles Praksis
- Møder for mindre grupper
- Seminarer for større grupper
Vi holder gerne møder og seminarer på Kofoedsminde.
Kontakt Fælles Praksis-sekretariatet, hvis du vil vide mere.
Dokumenter og guides til Fælles Praksis
Opdateret mandag den 2. dec. 2024